ADHD

ADHD

Børn, unge og familier med ADHD inde på livet

Mange af dem, som vi hjælper i bro psykologpraksis er diagnosticeret med ADHD/ADD eller har en mistanke herom. Flere har, foruden ADHD/ADD, udviklet angst, depression, efterfødselsreaktion eller andre psykiske lidelser. Mange oplever, at de er blevet særlig udfordret i forbindelse med at træde ind i en ny livsfase, såsom forældreskab, flytte hjemmefra, opstarte nyt studie eller job m.m. Samtidig har vi ofte familier i forløb, hvor flere i familien har ADHD/ADD. Dette hænger sammen med, at 80 procent af risikoen for at udvikle ADHD kan forklares med arvelige faktorer.

Fælles for personer med ADHD er, at de har en biologisk forstyrrelse i de dele af hjernen, der styrer opmærksomhed, motoriske aktivitet og impulsivitet. Det betyder, at man kan have svært ved at koncentrere sig og holde opmærksomheden, og ofte udsætter opgaver. Mange er desuden hyperaktive og impulsive. Det kan også medføre, at det kan være svært, at strukturere, organisere og prioritere hverdagens aktiviteter https://psykiatrifonden.dk/diagnoser/adhd

Voksne med ADHD oplever ofte, at de vanskeligheder, som de har kompenseret for hele deres liv, bliver svære at håndtere, når de selv bliver forældre. Dette skyldes bl.a. at man pludselig får langt færre pauser, skal etablere struktur i hverdagen for barnet og samtidig regulere sig selv og barnet mange gange dagligt. Udfordringen er særlig stor, når ens barn også har ADHD. Samtidig kan ADHD være udfordrende for parforholdet. Mange med ADHD har udviklet strategier for at skjule hvordan de har det og kan opleve, at de fremstår på en måde udadtil samtidig med, at de har det helt anderledes indadtil. Når man kommer tæt på et andet menneske, kan det ofte blive nødvendigt, at kunne tale med hinanden omkring hvordan man reelt har det. Det kan også være meget hjælpsomt at kunne tale om hvornår ADHD-symptomerne bliver udfordrende for parforholdet, fx hvis partneren med ADHD ofte er impulsiv, svinger i energi-niveau og kan forsvinde mentalt i et hyperfokus, hvor den anden part kan efterspørge stabilitet og forudsigelighed. Vi anser diagnoser som en omstændighed, hvor der i parforholdet kan være meget at hente i sin partners forståelse med det anliggende at få en fælles opgave i at acceptere og håndtere disse omstændigheder.

I bro psykologpraksis er det vigtigt for os, at du oplever dig set og forstået. Det er vores erfaring, at der er ligeså mange forskellige former for ADHD/ADD, som der er mennesker med det. Det er også vores erfaring, at der kan være stor forskel på hvordan ADHD/ADD optræder hos mænd og kvinder.

Derfor bruger vi den første session på at lytte grundigt til din historie, og sammen med dig/jer afdække hvad der er særligt vigtigt, at have fokus på i dit forløb, da det er vigtigt for os, at forløbet kommer til at gøre en meningsfuld forskel for dig. Når vi har lyttet grundigt til dig/jer vil en del af behandlingen ofte være psykoedukation omkring ADHD/ADD, hvor vi har fokus på, at understøtte dig/jer med nye strategier til at håndtere ADHD’en i familielivet, parforholdet, skolen m.m. Herudover trækker vi også på vores store erfaring omkring tryg tilknytning, relationelle problemstillinger, angst- og depressionsbehandling m.m. alt efter hvad der fylder i dit levede liv.

Sivis erfaringer med ADHD

Sivi har tidligere arbejdet som psykolog i børne- og ungepsykiatrien, med særlig fokus på familier med ADHD. Samtidig har hun arbejdet som PPR-psykolog i Odder. Hun har derfor erfaring med at udrede børn -og unge med ADHD samt rådgive forældre, dagtilbud og skole omkring hvordan man bedst mulig understøtter børn og unge med ADHD. Hun har samtidig haft både børn og voksne i angst – og depressionsbehandling, som havde en bagvedliggende ADHD-diagnose. Hun har derfor erfaring med hvad, der er vigtigt i angst -og depressionsbehandlingen, når personen også har ADHD. Sivi har understøttet mange familier, hvor ADHD har spillet en rolle fordi en eller begge forældre havde ADHD. Hun har derfor stor kendskab til hvilken betydning det kan have for forældreskabet, når man har ADHD og hvad der fx er centralt for behandling af efterfødselsdepression, når forælderen samtidig har en ADHD diagnose.

Lines erfaringer med ADHD

Line har tidligere arbejdet med forældre med ADHDproblemstillinger i undersøgelsesforløb med henblik på at se, hvilken indvirkning det kan have på forældreskabet. Line har over ti års erfaring fra traumefeltet og er særligt optaget af sammenhængen mellem udvikling af ADHD-symptomer og det at have oplevet omsorgssvigt i sin opvækst. Line har arbejdet med mange unge med ADHD-problemstillinger indenfor anbringelsesområdet og har et særligt fokus på emotionsreguleringen her. Line har også erfaring med at arbejde ind i de konkrete udfordringer, der kan opstå i parforholdet, når ADHD’en skaber svære forudsætninger for at imødekomme partnerens specifikke behov og ønsker. Dette kan ofte forveksles med manglende engagement til stor frustration for begge parter, men er samtidig også en omstændighed man kan lære at begå sig med i parforholdet, hvis begge parter har den fornødne forståelse og alliance om den følelsesmæssige betydning, som dette kan have.